Synchroonzwemmen, ook bekend als artistiek zwemmen of kunstzwemmen, is een prachtige sport. Je kunt het vergelijken met dansen in het water. De sport is een combinatie van zwemmen, dans en turnen. Je zwemt op muziek in een groep, in een duo of alleen (solo).

Een synchroonzwem-routine ziet eruit alsof het de zwemmers nauwelijks moeite kost, maar vergis je niet! Het is een leuke, maar absoluut uitdagende sport:
– de zwemslagen en stuwingen kosten veel fysieke kracht
– de figuren vereisen lenigheid en lichaamsbeheersing
– lang onder water zijn vergt flink wat uithoudingsvermogen
– ritmegevoel is een must, want alles gaat op muziek
– sierlijk bewegen in het water is moelijker dan je denkt!

Elke sport en fysieke inspanning is in zichzelf goed en gezond. Synchroon-zwemmen heeft daarnaast veel te bieden wat deze  sport extra leuk maakt.

Vriendschap & teamspirit: Synchroonzwemmen doe je samen. Er wordt intensief samengewerkt, zowel tijdens de trainingen, als tijdens de shows en wedstrijden. Veel hechte vriendschappen ontstaan door het samen beoefenen van deze teamsport.

Uitdaging & prestatie: Het leren van nieuwe figuren en combinaties is niet altijd makkelijk. Je werkt er stapsgewijs naartoe en krijgt hulp van een trainer. Als een figuur dan lukt, dan is dat een superprestatie waar ze trots op mogen zijn. Daardoor groeit het zelfvertrouwen.

Creativiteit & show: Regelmatig  kunnen zwemmers hun vaardigheden laten zien in schitterende zwemoutfits tijdens wedstrijden, shows en diplomasessies. Hierbij is publiek aanwezig, waardoor ook familie en vrienden mee kunnen genieten van de sport. Veel sporters vinden het leuk om eigen routines bedenken en uitvoeren op muziek of om zelf hun flitsende showoutfits te maken.